niedziela, 10 lutego 2013

Ciasto z kremem ananasowym i bezą

    Wczoraj mojej rodzince a szczególnie mężowi zamarzyło się ciasto w rodzaju 3 BIT. Postanowiłam więc, że spełnię to marzenie po części i do dzisiejszej kawusi upiekłam ciasto, które sama wymyśliłam.
W lodówce miałam białka z 5 jaj po faworkach a w spiżarce znalazłam puszkę z ananasem, który miał zostać kiedyś częścią sałatki. Całą resztę składników to chyba każdy posiada w swoich zapasach.  Z tego wszystkiego i odrobiny serca wyszło pyszne ciasto z kremem ananasowym i delikatną pianką bezową oblane gorzką czekoladą. POLECAM :)

ciasto z kremem ananasowym i bezą
 PRZEPIS NA CIASTO Z KREMEM ANANASOWYM I BEZĄ :


biszkopt,
woda z cukrem do nasączania biszkoptu,

krem :
1 puszka z ananasem,
2 budynie śmietankowe,
2 łyżki cukru,
2 łyżki cukru pudru,
130 g masła,
1 łyżka spitytusu,

beza :
5 białek,
250 g cukru

gorzka czekolada

Najpierw pieczemy biszkopt.


Ja wykorzystałam tym razem małą blaszkę o wymiarach 250 x 250.
Upiekłam biszkpt z 3 jajek ( 3 jaja, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ). Pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Ciasto studzimy i wyjmujemy z blachy.

W tej samej formie pieczemy bezę.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując, aż masa będzie lśniąca i gęsta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na spód blachy wykładamy papier do pieczenia a boki smarujemy masłem, wtedy beza nie przyklei się do formy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy najpierw 5 minut a potem 40 minut w temperaturze 140 stopni. 
Po tym czasie wyłączamy piekarnik a bezę pozostawiamy w piecu do ostygnięcia.

Następnie gotujemy budyń, z którego zrobimy krem.
Odsączamy ananasa z puszki.
Z soku i wody ( razem musi być 0,5 litra ) gotujemy budyń dodając 2 łyżki cukru.
Budyń studzimy.
Masło i cukier puder miksujemy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.
Na koniec wlewamy 1 łyżkę spirytusu ale nie jest to konieczne.


Ananasa kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do kremu delikatnie mieszając.

Biszkopt nasączamy wodą z cukrem i wykładamy na niego krem ananasowy.
Na krem dajemy bezę, którą oblewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Czekolada gorzka przełamuje słodycz bezy.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!!

Wspólnie z rodzinką postanowiliśmy, że jest to ostatnie ciasto upieczone przed świętami. 
Trzeba trochę popościć. 

Pozdrawiam !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz