wtorek, 26 lutego 2013

Sałatka GYROS

     Na dworze  ponuro a w mojej kuchni panowała dzisiaj typowo grecka atmosfera. Moi domownicy zasmakowali w sałatce GYROS i zrobiłam ją na dzisiejszy obiad, chociaż bardziej  pasuje na przyjęcia urodzinowe. Sałatka jest smaczna ale dość ostra.

sałatka GYROS
PRZEPIS NA SAŁATKĘ GYROS :

4 filety z kurczaka,
przyprawa GYROS,
woda,
oliwa,
keczup pikantny,
keczup łagodny,
1 puszka kukurydzy,
2 duże cebule,
6 ogórków konserwowych,
majonez,
kapusta pekińska,

Filety z kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy na łyżce oliwy.
Do 0,5 szklanki wody wsypujemy 3 łyżki przyprawy GYROS i wlewamy to do filetów.
Smażymy dalej aż woda odparuje.
Następnie dodajemy keczup pikantny i mieszamy.
Mięso przekładamy do naczynia ( może być wysoka miska albo takie naczynie jakiego ja użyłam ).

Ogórki, cebulę  kroimy w kosteczkę i mieszamy z kukurydzą. Dodajemy keczup łagodny. Mieszamy.
Następnie wykładamy to na mięso i smarujemy majonezem.
Kroimy kapustę pekińską i dajemy na wierzch.
Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz