wtorek, 28 lipca 2015

Gofry z owocami leśnymi

gofry z owocami leśnymi
   Wczoraj po wielu nieudanych próbach udało mi się zrobić pyszne gofry. Być może to zasługa zerwanych prosto z krzaczków owoców podczas niedzielnej wyprawy na wieś w odwiedziny do przyjaciół.



PRZEPIS NA GOFRY :
2 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
2 jajka,
2 łyżki cukru pudru,
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
szczypta soli.

ponadto :

śmietana kremówka 30% ( 330 ml),
cukier waniliowy,
cukier puder ( około 2 pełne łyżki )
owoce ( maliny, jeżyny, borówka amerykańska lub jagody ),

Wszystkie składniki miksujemy  blenderem na gładką masę i wlewamy porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Smażymy gofry na złoty kolor ( około 7- 10 minut ). 
Śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gęstą konsystencję. Ostudzone gofry ozdabiamy śmietanką i dekorujemy owocami. Mnie wyszło 9 pysznych  gofrów.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz