piątek, 14 października 2016

Gobelin z sizalu i sałatka z cukinii

      Gobelin wykonałam ze sznurka sizalowego, który wcześniej zafarbowałam. Pałki wodne, które niegdyś można było podziwiać prawie przy każdym  rozlewisku, dzisiaj poszły w zapomnienie. W gobelinie starałam się pokazać ulotność chwili kołysanych wiatrem pałek. Zwisające frędzle to woda .

gobelin z pałkami wodnymi (sznurek sizalowy, oryginał)
     Korzystając z urodzaju owoców i warzyw zrobiłam niedawno ( kiedy warzywa były nieco tańsze ) pyszną, kolorową sałatkę z cukinią. Przepis na sałatkę znalazłam w książce " 153 przetwory i dania mięsne " Siostry Anastazji ale trochę zmieniłam.


sałatka z cukinii

PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z CUKINII  :

1 kg cukinii,
1/2 kg  świeżych ogórków,
1/2 kg kolorowej papryki,
1/2 kg zielonych pomidorów ( ja zrobiłam bez pomidorów ),
5 średniej wielkości cebul,
1 marchewka,
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
olej,

ZALEWA :
1 szklanka octu winnego,
1 szklanka cukru,
2 łyżki soli,


Ogórki obrać ze skórki i razem z cukinią poszatkować. Paprykę oczyścić i  pokroić w krążki. Cebulę i czosnek pokroić. Obraną marchewkę pokroić w cienkie plastry. Składniki wymieszać z zalewą, dodać natkę pietruszki zostawić na 2 godziny. Następnie przełożyć do słoików i na wierzch każdego dodać 1 łyżkę oleju. Szczelnie zakręcone słoiki pasteryzować 20 minut.

S_M_A_C_Z_N_E_G_O  !!!



Pozdrawiam serdecznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz