poniedziałek, 18 października 2021

Ciasto z masą chałwową

              Na jesienne dni, dla wielbicieli chałwy  polecam ciasto z masą chałwową. Bardzo smaczne i energetyczne.  



składniki :
biszkopt :
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

poncz :
1/2 szklanki przegotowanej , zimnej wody,
10 ml spirytusu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soku z cytryny.

masa :
30 dag masła,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
40 dag chałwy waniliowej,
25 spirytusu.

ok. 20 ciastek BEZA ,
polewa czekoladowa.
forma ; 25 cm x 36 cm.

   Białka ubijamy, dodajemy cukier i dalej ubijamy.Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy i wylewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Biszkopt studzimy i kroimy na 2 części.

Ponczem nasączamy obie części ciasta.

Miękkie masło ucieramy. 

Jajka ubijamy na parze z cukrem w misie metalowej.Gdy masa będzie sztywna należy ją ostudzić.

Do puszystej masy z masła dodajemy masę jajeczną i dalej ubijamy.Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie mieszamy.

Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę.

          Na jedną część biszkoptu nakładamy połowę kremu. Na krem dajemy bezy a na nie drugą część masy.Górę przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy.

Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową.

Schładzamy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz