środa, 3 sierpnia 2022

Ciasto z owocami na oleju

       Zamieściłam ten przepis na stronach mojego blogu, ponieważ ostatnio często go wykorzystuję a nie chciałabym go zapomnieć. To pyszne ciasto  piekę w zależności od owoców jakie uda mi się kupić. Bardzo smakuje mojemu mężowi, a ponieważ ostatnio choruje staram się umilać mu życie czymś słodkim. Piekłam je już z borówkami amerykańskimi, czerwoną porzeczką a czasem mieszam owoce  np. jabłka i brzoskwinie (obieram te owoce ze skórek ). Górę ciasta posypuję cukrem pudrem albo robię lukier. Piekę w blaszce 21 cm. x 21 cm. 



CIASTO Z OWOCAMI NA OLEJU 

4 jajka, 

3/4 szklanki cukru,

cukier waniliowy,

3/4 szklanki oleju,

2 szklanki mąki pszennej,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

dowolne owoce ok. 250 g.

Jajka miksujemy z cukrem  i cukrem waniliowym na sztywną pianę.  Wlewamy olej dalej miksując ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Następnie do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy .

Owoce myjemy , osuszamy i przesypujemy mąką aby nie opadły na dno ciasta w czasie pieczenia.

Wsypujemy do ciasta, mieszamy i wykładamy bo blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

Pieczemy ok.45 -50 minut w zależności od piekarnika.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O  !!!


Jako, że mamy gorące lato dokładam wycinek ze starej gazety. Być może ktoś skorzysta ...



A na koniec pomidorki i kwiatki wyhodowane z nasion na naszym balkonie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz