niedziela, 18 czerwca 2023

Tort urodzinowy z malinami i białą czekoladą

 


   Po długiej przerwie postanowiłam, że najwyższy czas opublikować coś na blogu. Tym razem będzie to przepis na wykonanie tortu urodzinowego. Niedawno nasza córka miała urodzinki, więc postanowiłam spróbować swoich sił na zrobienie tortu z kremem z białej czekolady, z żelką malinową i musem malinowym. Dlaczego właśnie taki? Po pierwsze mamy sezon na maliny a to bardzo zdrowe owoce, a po drugie wydaje mi się, ze to doskonałe połączenie smaków. Po raz pierwszy upiekłam biszkopt olejowy bez proszku do pieczenia  i był to strzał w dziesiątkę. Tort miał 26 cm średnicy.

Kolejność  czynności przy wykonaniu tortu na sobotę :

środa - pieczenie biszkoptu,

czwartek - wykonanie żelki,

piątek - krojenie biszkoptu na 3 części, zrobienie kremu z białej czekolady i musu truskawkowego,    przełożenie biszkoptu kremami i zrobienie tynku.

sobota rano - dekoracja tortu różową polewą , owocami i bezikami.


PRZEPIS NA TORT Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ :

biszkopt z 8 jajek :

8 jajek ( ja miałam  L ),

280 g cukru,

320g mąki pszennej,

8 łyżek oleju,

Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, Osobno mieszamy żółtka z olejem. Do ubitej piany dodajemy po łyżce cukru i ubijamy na najwyższych obrotach. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodajemy żółtka z olejem i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników.  Następnie dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ręcznie  i przekładamy do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 165 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok. 40- 45 minut.  Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu chłodzimy biszkopt i owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce do momentu składania tortu.  Po upieczeniu biszkopt miał 8 cm. wysokości.

żelka malinowa : ( ja zrobiłam trochę za cienką żelkę jak na ten rozmiar tortu,)

200g malin mrożonych,

5g. żelatyny,

25 g. zimnej wody,

2 łyżki cukru,

Maliny z cukrem podgrzewamy. Żelatynę zalewamy woda i czekamy aż napęcznieje. Aby pozbyć się pestek , maliny przecieramy przez sito, podgrzewamy i łączymy z żelatyną, ale już poza palnikiem. Chłodzimy i wylewamy do rantu zabezpieczonego od spodu folią spożywczą, mniejszego o co najmniej 2 cm  od biszkoptu. Wkładamy do lodówki na całą noc. 

krem z białą czekoladą :

biała czekolada-350g.

śmietanka 30%, - 400g.

serek mascarpone - 250g.

Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej białą czekoladę. Chłodzimy do temperatury pokojowej i następnie miksujemy serkiem mascarpone.  Krem od razu dajemy na biszkopt.

mus malinowy :

300g malin mrożonych,

3 łyżki cukru,

3,5 płaskie łyżeczki żelatyny,

3 łyżki zimnej wody,

400g. śmietanki 30%,

Maliny podgrzewamy z cukrem. Żelatynę zalewamy wodą. Maliny przecieramy przez sito  i podgrzewamy. Do gorącej masy malinowej dodajemy napęczniałą żelatynę i chłodzimy.  Śmietankę ubijamy  i wlewamy ochłodzoną masę malinową.

do nasączania biszkoptu :

zimna ,przegotowana woda z cukrem i cytryną.

Składanie tortu :

Biszkopt kroimy na 3 blaty. 

Pierwszy blat wkładamy do blaszki, zabezpieczamy folią rantową ,nasączamy, smarujemy lekko kremem. Następnie  robimy rant z kremu ,wkładamy żelkę malinową i rozsmarowujemy pozostały krem. Dajemy drugi blat i nasączamy. wylewamy mus malinowy i przykrywamy trzecim blatem nasączonym od dołu. Lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin.



Robimy tynk do tortu :

300gmasła w temperaturze pokojowej,

320 g. słodkiego mleka skondensowanego.

Masło miksujemy na najwyższych obrotach do konsystencji białego kremu a następnie wlewamy powoli mleko skondensowane. Dodajemy odrobinę fioletowego barwnika aby tynk wyglądał na biały. Chwilę miksujemy i na najniższych obrotach odpowietrzamy masę zmieniając łopatkę miksera. 

Wyjmujemy tort z lodówki, ściągamy folię rantową i smarujemy cienką warstwą tynku, i znowu dajemy do lodówki na ok 1/2 godziny. Po tym czasie równo  rozsmarowujemy resztę tynku .Władamy na całą noc do lodówki. 

Rano przygotowujemy polewę różową.

100 g. białej czekolady,

35 g. śmietanki 30%.,

Śmietankę podgrzewamy i dajemy czekoladę . Dodajemy trochę barwnika różowego .Chłodną polewą robimy dekoracje. Dodatkowo dekorujemy świeżymi malinami i upieczonymi bezikami.

BEZIKI :

2 białka,

100 g. cukru,

1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

1/3 łyżeczki soku z cytryny





Do wykonania tego tortu wykorzystałam częściowo przepisy z blogów : Wszystkiego. smacznego , Akademia Tortu.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz