środa, 26 września 2018

Chleb orkiszowy na maślance z siemieniem lnianym


chlebek orkiszowy na maślance

CHLEBEK ORKISZOWY NA MAŚLANCE :

400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
100 g mąki pszennej,
1 paczka suchych drożdży,
250 ml maślanki,
100 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki siemienia lnianego,

  Maślankę lekko podgrzewamy ciągle mieszając. Dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól, zaczyn na maślance, wodę, oliwę oraz siemię lniane. Dokładnie mieszamy i ugniatamy aby powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jak masa podwoi swoją objętość to przekładamy do foremki i znowu dajemy do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni termoobieg  ( lub 200 stopni bez termoobiegu ) i pieczemy około 35 minut.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz