poniedziałek, 29 czerwca 2020

Sernik z mandarynkami

Dzisiaj podaję przepis na sernik z mandarynkami. Robię go już od kilkunastu lat , a przepisem podzieliła się ze mną moja mama. Jest to bardzo dobre ciasto, zimne, puszyste i mokre. Właściwie to można powiedzieć,że to deser na upalne dni. Polecam!

sernik z mandarynkami
PRZEPIS NA SERNIK Z MANDARYNKAMI :

biszkopt :
4 jajka,
6 łyżek cukru,1 cukier waniliowy,
3 łyżki mąki pszennej tortowej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa :
50 dag twarogu tłustego,
150 g jogurtu naturalnego,
4 łyżki cukru,
500 ml śmietanki 30 %,
1 cytryna,
3 łyżeczki żelatyny albo zagęstnika do śmietany,
2 puszki mandarynek (314 g ),

starte migdały


Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy 6 łyżek cukru i cukier waniliowy. Miksujemy  Następnie dodajemy żółtka  i chwilę jeszcze miksujemy. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. 
Delikatnie mieszamy masę ręcznie. 
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy 10 - 20 minut w temperaturze 200 stopni. ( Termoobieg  180 stopni ).  

Biszkopt studzimy. 
Mandarynki odsączamy na sitku , ale sok zostawiamy do nasączania ciasta.
Cytrynę należy sparzyć i skórkę zetrzeć drobno na tarce a sok wycisnąć.
Twaróg zemleć i utrzeć z jogurtem, i 4 łyżkami cukru. 
Do sera dodać startą skórkę z cytryny i sok.
Kremówkę ubijamy i dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę lub Śmietan-fixy.
Ciasto dzielimy na dwa placki .
Pierwszy placek nasączamy sokiem z mandarynek, rozsmarowujemy 1/4 kremu, układamy mandarynki ( część mandarynek zostawiamy do dekoracji ).
Na mandarynkach smarujemy 1/2 kremu. 
Nakładamy drugi placek , który również nasączamy sokiem i smarujemy pozostałym kremem. 
Wierzch ciasta posypujemy startymi migdałami i dekorujemy
 mandarynkami.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.



SMACZNEGO !




Pozdrawiam serdecznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz