wtorek, 4 stycznia 2022

Dwa pyszne chleby na zakwasie żytnim




    Dzisiaj upiekłam dwa  pyszne chlebki na zakwasie żytnim. Ze względu na moją niepełnosprawność, do mieszania ciasta używam robota planetarnego , ale można ręcznie.

CHLEB ORKISZOWY Z SUSZONYMI ZIOŁAMI  :

- 350 ml wody,

- 150 g  aktywnego zakwasu żytniego,

- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,

- 200 g mąki pszennej Typ 650,

- 1,5 łyżeczki soli,

- 1 łyżka oliwy z oliwek,

- 2 łyżki ziół : suszone pomidory ,płatki chilli, kumin rzymski, suszona cebula. ( można dać     czarnuszkę ),

- dodatkowo trochę ziół do posypania góry chlebka,

- foremka : spód  ma wymiary : 22 cm x 8 cm

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI  Z ZIARNAMI :

- 360 ml letniej wody,

- 150 g aktywnego zakwasu,

- 250 g mąki żytniej Typ 720,

- 250 g mąki pszennej Typ 650,

- 1,5 łyżeczki soli,

- 3 łyżki słonecznika,

- 3 łyżki siemienia lnianego,

- 2 łyżki pestek dyni,

- dodatkowo trochę ziaren do posypania  wierzchu chleba,


Wszystkie składniki umieszczam w misie robota i mieszam ok.8 minut.

Potem przekładam do foremki natłuszczonej masłem i posypanej mąką, wyrównuję wierzch ciasta mokrą ręką , posypuję ziołami lub ziarnami,  przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.  (ok.4 godzin  ).

Jak ciasto podrośnie wkładam do nagrzanego piekarnika  ( 180 stopni z termoobiegiem )

i piekę ok 40-45 minut. (zależy od pieca).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz