niedziela, 19 stycznia 2025

Zdrowsza wersja szarlotki

 


    Od  ponad roku staram się jeść zdrowiej  i ograniczam węglowodany. Dla mnie, zdrowa szarlotka to ciasto bez cukru i glutenu. Jest pyszna,  czasami w sam raz do niedzielnej kawusi.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ :

biszkopt :

3 jajka ( żółtka i białka osobno ),

30g. erytrytolu,

50 g. mąki migdałowej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

ekstrakt z wanilii,

1 łyżeczka octu jabłkowego,

3 łyżki zimnej wody,

2 łyżki roztopionego masła,

szczypta soli,

Do misy wbijamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia, ocet jabłkowy i roztopione masło. Wszystko mieszamy trzepaczką. Następnie wsypujemy mąkę migdałową i 3 łyżki wody. Mieszamy.

Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli  i dodajemy erytrytol.

Pianę z białek przekładamy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy.

Przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. 


masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek ,( słodkich najlepiej ),

2 galaretki bez cukru, ( ja miałam mango z marakują)

500ml. wody

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Przekładamy do garnka i prażymy na małym ogniu około 10 minut. 

Zdejmujemy z ognia .

Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i dodajemy do masy jabłkowej. Dokładnie mieszamy i czekamy aż masa zacznie gęstnieć. Następnie nakładamy ją na zimny biszkopt.

wkładamy do lodówki.


masa śmietanowa:

400 g. śmietanki 30 %,

1 pełna łyżka żelatyny,

2 łyżki erytrytolu w pudrze ,

trochę gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny.

Śmietanę ubijamy z erytrytolem i dodajemy na koniec rozpuszczoną żelatynę.

Masę dajemy na masę jabłkową i można posypać borówkami lub startą gorzką czekoladą albo wiórkami kokosowymi.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

SMACZNEGO !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz