poniedziałek, 23 czerwca 2014

Ciasteczka bezglutenowe

    Niemal każdy mężczyzna uwielbia słodkości, więc na dzisiejszy dzień upiekłam ciasto truskawkowe z bezą oraz ciasteczka bezglutenowe. Przepis na ciasteczka z sezamem znalazłam gdzieś w internecie, ale nie pamiętam gdzie. Natomiast ciasteczka z żurawiną i kokosem to mój pomysł. Najważniejsze, że są pyszne i zdrowe.

ciastka  sezamowe
ciastka z żurawiną i kokosem
PRZEPIS NA CIASTKA Z SEZAMEM :
1 szklanka sezamu,
1 szklanka nasion amarantusa,
3 łyżki miodu, ( może być więcej )
1 łyżka oleju,
1 białko,
troszkę proszku do pieczenia,
 Sezam, amarantus i proszek do pieczenia mieszamy razem. Miód z olejem podgrzewamy i wlewamy do składników suchych. Białko ubijamy na pianę i dodajemy do masy. Całość odkładamy na 15 minut. 


Następnie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy kleksy masy i formujemy kółka. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Nie zdejmujemy ciastek z papieru od razu, gdyż są zbyt miękkie.

Natomiast do drugiej wersji ciastek zamiast sezamu użyłam otręby gryczane, wiórki kokosowe i pokrojoną żurawinę.


S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz