wtorek, 10 maja 2016

Batoniki owsiane

     Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, ale zdrowego. Zrobiłam więc dzisiaj do kawusi batoniki owsiane ze słonecznikiem, pestkami dyni i orzechami.  Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk batoników.

batoniki owsiane

PRZEPIS NA BATONIKI OWSIANE :

80 g masła,
5 łyżek brązowego cukru,
1 łyżka miodu,
200 ml mleka,
200 g płatków owsianych,
50 g ( pestek dyni, słonecznika, pokrojonych orzechów włoskich ),
szczypta soli,

Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy resztę składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Mnie masa zapełniła około 3/4 blachy. Pieczemy 20 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. 



Po ostudzeniu kroimy ostrym nożem na batoniki.

batoniki owsiane 

 Pozdrawiam serdecznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz