sobota, 14 maja 2016

Ciasto marchewkowe

        Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto marchewkowe. Moja rodzinka uwielbia zdrowo się odżywiać, a to ciasto jest nie tylko zdrowe i smaczne. Marchewka sprawia, że ciasto jest wilgotne. Ubita śmietanka i kokos dodają kaloryczności, ale od czasu do czasu można sobie na to pozwolić. Bardzo polecam :)


ciasto marchewkowe


PRZEPIS NA CIASTO MARCHEWKOWE :

ciasto:
160 g masła,
200 g brązowego cukru,
4 jajka,
400 g startej marchewki,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka imbiru w proszku,
1/2 łyżeczki kardamonu,
starta skórka z pomarańczy,
1/4 łyżeczki soli,
150 ml jogurtu naturalnego,
400 g mąki razowej,
4 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo :
250 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
100 g wiórków kokosowych.

Masło miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i resztę składników na ciasto wg podanej kolejności, ciągle miksując. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożonej od dołu papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Studzimy. Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Ostudzone ciasto pokrywamy masą śmietanową i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!

Przepis ten pochodzi z blogu " Arabeska".


Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz