poniedziałek, 19 czerwca 2017

Chałka maślana z kruszonką

   Od dawna mieliśmy ochotę zjeść na śniadanko pyszną chałkę z masełkiem i miodzikiem.  A że kupne chałki nie zaspokajały naszych smaków, więc postanowiłam sama upiec. Było pyyysznie !!!

chałka drożdżowa z kruszonką
PRZEPIS NA CHAŁKĘ MAŚLANĄ Z KRUSZONKĄ :

ciasto :
500 g mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
3/4 szklanki mleka,
100 g masła,
1 cukier waniliowy,
1/3 szklanki cukru,
2 żółtka i 1 jajo całe

1 żółtko do posmarowania ciasta,

kruszonka :
1/2 szklanki cukru,
1/3 kostki masła,
mąka pszenna ( ile się wgniecie),

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Masło topimy. Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, wlewamy mleko z drożdżami i masło roztopione. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy w misce do wyrośnięcia. Następnie z ciasta robimy 4 wałki i  na blaszce wyłożonej pergaminem pleciemy
warkocz. Przykrywamy ściereczką i ponownie dajemy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy warkocz żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O  !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz