poniedziałek, 12 czerwca 2017

Rolada serowo - drobiowa

   Przepis na ten przysmak dostałam od koleżanki z pracy i muszę przyznać, że jest idealną przystawką na różne uroczystości.

rolada serowa ze szpinakiem i pieczarkami
PRZEPIS NA ROLADĘ SEROWO - DROBIOWĄ :

 ciasto na jedną roladę :


3 jajka,
3 łyżki majonezu,
25 dag sera żółtego 

Jajka miksujemy na pianę,  następnie dodajemy majonez i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy ser żółty starty na dużych oczkach i całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni  przez 20 minut.

Upieczony gorący placek odwracamy do dołu i zdejmujemy papier.


farsz :
2 piersi z kurczaka,
szpinak albo pieczarki, ( 500 g) 
Przyprawa do kurczaka,
trochę masła,
3- 4 ząbki czosnku do szpinaku,
sól, pieprz

Piersi z kurczaka dobrze rozbijamy i rozkładamy na 3/4 placka serowego.


Następnie posypujemy przyprawą.


Na maśle przyrządzamy szpinak  albo pieczarki i kładziemy na mięsie.




Całość zwijamy w roladę i papier do pieczenia . Wszystko ma  być dobrze zawinięte.


Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.

Po upieczeniu dobrze wszystko chłodzimy. Musi być zimne żeby dobrze się kroiło. 
Najlepiej przygotować roladę dzień wcześniej. Ja zrobiłam dwie rolady, ale można też zrobić jedną z dwoma farszami naraz.  Należy wtedy zmniejszyć o połowę ilość składników do farszu.



  S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!


Pozdrawiam serdecznie  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz