czwartek, 27 grudnia 2012

Ciasto 3 BIT

     Zawsze, kiedy pytam moją rodzinkę jakie ciasto mam upiec, wszyscy zgodnie odpowiadają, że 3 BIT. Tak było i w te święta.  Ciasto jest wyjątkowo pyszne i łatwe do zrobienia.
ciasto 3 BIT
PRZEPIS NA 3 BIT :
biszkopt z 4 jajek,
gotowa masa krówkowa KAJMAK ( puszka ),
herbatniki PETIT BEURE ( 1 opakowanie podwójnych herbatników z Tesco ),
2 budynie śmietankowe,
0,75litra mleka,
125g masła,
0,5litra śmietany 30% ,
2 śmietanki ŚNIEŻKI.
1 czekolada mleczna do starcia,

Pieczemy biszkopt z 4 jajek.
(Zamiast biszkoptu można na blasze rozłożyć herbatniki i tym samym ułatwić sobie pracę.)
 

Następnie na biszkopt nakładamy masę kajmakową.

Na masę kajmakową kładziemy herbatniki.


W 0,75 litra mleka gotujemy 2 budynie ( cukru dodajemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ).
Budyń chłodzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu aż zrobi się puszysty krem.
Krem rozprowadzamy na herbatnikach.
( Dla ułatwienia można zrobić gotowy krem do karpatki, 
do którego dodajemy tylko mleko. )

Na krem nakładamy kolejną warstwę herbatników.

Następnie 2 ŚNIEŻKI wsypujemy do śmietanki 30% i miksujemy 5 minut do uzyskania gęstej masy śmietanowej, którą rozprowadzamy na herbatnikach.


Na masę śmietanową ścieramy czekoladę i dajemy do lodówki.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O  !!!

2 komentarze: