sobota, 8 grudnia 2012

Swojski paprykarz z makreli

     Kilka dni temu znalazłam w kalendarzu-zdzieraku  przepis na zrobienie swojskiego paprykarza. Kiedyś cała moja rodzinka przepadała za paprykarzem ale ostatnio ten sklepowy w moich oczach stracił na jakości.
Tak więc zrobiłam dzisiaj sama paprykarz i mam nadzieję, że wszystkim zasmakuje.

 paprykarz szczeciński
      Pierwowzorem paprykarza szczecińskiego była afrykańska potrawa czop-czop, którą na początku lat 60, skosztowali i zachwycili się jej smakiem technolodzy z polskich statków-chłodni podczas pobytu w portach u wybrzeży Afryki Zachodniej.

PRZEPIS NA PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI :
składniki :
1 duża makrela wędzona,
100g ryżu długoziarnistego,
1 cebula,
3 łyżki oliwy z oliwek
200g przecieru pomidorowego,
sól, pieprz, może być chili

Ryż ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Makrelę obrać z ości. Ryż i makrelę połączyć razem. Na patelni, na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać do niej przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i jak ktoś lubi na ostro to także chili. Dodać 2 łyżki oliwy. Paprykarz można przełożyć do słoików, wlać 1 łyżkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce 2 tygodnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz