wtorek, 18 grudnia 2012

Świąteczne pierniki

   Odkąd pamiętam, na święta Bożego Narodzenia moja mama zawsze piekła pierniki według tego przepisu.
Tych pierników nie trzeba piec dwa tygodnie wcześniej aby zmiękły, ponieważ zaraz po upieczeniu są miękkie i takie pozostają, lecz muszą być przechowywane w zamkniętym pojemniku. Są bardzo smaczne.
Dzisiaj zarobiłam ciasto na pierniki a jutro z samego rana oddam się tworzeniu i pieczeniu pierników:).


PRZEPIS NA PIERNIKI :
1kg. mąki,
40 dag cukru,
25 dag miodu,
10 dag margaryny,
2 jajka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
przyprawy


W rondelku z 2 łyżek cukru robimy karmel i dodajemy 1 szklankę wody.
Zagotowujemy i dodajemy resztę cukru, miód, margarynę oraz przyprawy.



Wszystkie składniki muszą się połączyć.


Do ochłodzonej masy wsypujemy mąkę z sodą oraz jajka i dokładnie mieszamy.



Wyrobione ciasto przykrywamy folią lub pokrywką i wkładamy do lodówki na kilka godzin. 
Ja zawsze zarabiam ciasto wieczorem a rano piekę.

Jutro ciąg dalszy pieczenia pierników.
ZAPRASZAM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz