wtorek, 29 stycznia 2013

Ciasto z galaretkami i bitą śmietaną

ciasto z galaretkami bitą śmietaną
      Oto kolejna propozycja ciasta, które śmiało można podać do kawy gościom, ponieważ jest naprawdę smaczne, delikatne i kolorowe. Było to ulubione ciasto moich dzieci, kiedy były małe.

PRZEPIS NA CIASTO Z GALARETKAMI :

biszkopt z 5 jajek,
2 galaretki cytrynowe,
1 galaretka czerwona ( truskawkowa ),
1 galaretka zielona ( agrestowa ),
1 litr śmietany 30%,
2 łyżeczki żelatyny,
2 łyżeczki cukru pudru.

 Dzień wcześniej zagotowujemy galaretki : czerwoną i zieloną, które chłodzimy w lodówce. Pieczemy biszkopt z 5 jajek. W 1 szklance wody gotujemy 2 galaretki cytrynowe.
Ubijamy 0,5 litra śmietany 30% i dodajemy ostudzone galaretki cytrynowe ,( najpierw trochę ubitej śmietany dajemy do galaretek aby się nie ścieły).


Do tej ubitej śmietany z galaretkami cytrynowymi wrzucamy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i wylewamy na biszkopt.


Nastepnie ubijamy 0,5 litra śmietany 30% z cukrem pudrem i dodajemy wcześniej rozpuszczoną w wodzie żelatynę.  Wylewamy masę śmietanową na masę z galaretkami. 



Wkładamy ciasto do lodówki na noc.
Można ozdobić posypką czekoladową lub wiórkami kokosowymi.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O  !!!


3 komentarze:

  1. Twoje ciasta są bardzo dobre, ale Twój bigos mi też bardzo smakował - lepiej niż ten ,co ja robię. Czy mogłabyś zdradzić składniki i ich proporcje w Twoim bigosie? Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję - Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, ale Twój bigos również bardzo mi smakował. A jeśli chodzi o składniki, to takie zwykłe czyli : kapusta kiszona, kapusta biała, mięso wcześniej upieczone z sosem, kiełbasa podwawelska lub inna, pieczarki,cebula, mozna dać kilka suszonych śliwek, koncentrat pomidorowy,
      przyprawy.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję - Ania

      Usuń