poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Czeskie knedle bułczane

     Nigdy wcześniej nie jadłam orginalnych czeskich knedli ale miałam nadzieję, że kiedyś uda mi się coś podobnego ugotować. Po świętach pozostało trochę niezjedzonego pieczywa, więc nadażyła się okazja aby wypróbować przepis, który spisałam kiedyś od koleżanki.

czeskie knedle bułczane


 PRZEPIS NA CZESKIE KNEDLE BUŁCZANE :
1 bułka francuska,
1 jajko,
3 łyzki maki,
1/2 litra mleka,
1/2 łyżeczki jarzynki,
szczypta soli,
trochę posiekanej natki pietruszki,
kostka rosołowa,
tłuszcz do okraszania np. boczek, słoninka
masło,

Bagietkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na rumiano. Grzanki przekładamy do szerokiego rondla. W osobnym garnku zagotowujemy mleko i zalewamy nim bułkę. Po kilku minutach dodajemy mąkę, żółtko, sól, vegetę i mieszamy. białko ubijamy na sztywno i dodajemy do masy bułczanej. Gdy masa jest zbyt rzadka można dodać mąki. Formujemy kulki wielkości dłoni. W garnku gotujemy wodę z kostką rosołową  i wrzucamy knedle. kiedy wypłyną na wierzch odcedzamy. Okraszamy boczkiem lub słoninką. Można posypać szczypiorkiem. 
Knedle można również serwować z gulaszem i smakują znakomicie. 

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz