piątek, 7 czerwca 2013

Naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym

naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym
     Witam serdecznie po dłuższej przerwie. Ostatnio u mnie krucho z wolnym czasem, więc kiedy tylko mogę robię nowe wpisy na blogu.  Dzisiaj na obiad zrobiłam naleśniki ze szpinakiem i sosem serowym. Córka stwierdziła, że takie obiadki mogą być codziennie. Wszystkim bardzo smakowało i polecam to danie tym, którzy uwielbiają szpinak.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I SOSEM SEROWYM :

ciasto na naleśniki : 2 szklanki mąki,
                              1 szklanka mleka,
                              1 szklanka wody mineralnej ( może być gazowana ),
                              2 jaja,
                              sól,

nadzienie szpinakowe : 1 cebula,
                                   3 ząbki czosnku,
                                   trochę oleju rzepakowego,
                                   szpinak mrożony (brykiet ),
                                   sól, pieprz, gałka muszkatałowa,
                                   ser Ricotta 250g.
                                   wegeta

  sos :                        2 łyżki masła,
                                  ser tpiony złoty ementaler,
                                  śmietana kremówka,
                                  kurkuma, sól, pieprz biały

Na patelni, na oleju rzepakowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy czosnek. Następnie dokładamy mrożony szpinak i smażymy tak długo aż woda odparuje. doprawiamy solą pieprzem, gałką muszkatałową, wegetą  i mieszamy z serkiem Ricotta. 
W osobym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy serek topiony Ementaler, przyprawy i mieszamy na małym ogniu. Następnie wlewamy śmietanę 30%  uzyskując delikatny sos serowy .
Trzeba jeszcze tylko usmażyć  naleśniki ( mnie wyszło 8 sztuk ), posmarować masą szpinakową i zwinąć w rulonik. Całość polewamy sosem serowym. 



P Y C H A !!! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz