wtorek, 11 września 2012

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Przepiękna, słoneczna  pogoda zachęciła nas do rodzinnego spotkania na łonie natury. 
Nie obyło się bez domowego ciasta, pysznej sałatki zrobionej przez młodą gospodynię  no i oczywiście kiełbasek z grilla.

ciasto drożdżowe z jabłkami
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI :


ciasto :
5 dag.świeżych drożdży,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka ciepłego mleka,
3 żółtka i 1 całe jajo,
5 łyżek cukru,
10 dag. masła,
2 łyżki oleju,
trochę tartej bułki,
szczypta soli,

jabłka prażone z cukrem i cynamonem,

kruszonka :
10 dag. masła,
10 dag. mąki,
3 czubate łyżki cukru,
kilka kropelek aromatu śmietankowego,
trochę wiórków kokosowych,

lukier :
cukier puder,
sok z cytryny lub trochę gorącej wody ( do wody można dać kilka kropel aromatu śmietankowego).

Drożdże wymieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżce mąki i 1 łyżce cukru.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić. Jak drożdże wyrosną to należy je dodać do miski z mąką, cukrem, jajami, resztą mleka, szczyptą soli. Dobrze wymieszać, dodać olej i ciepłe roztopione masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i lśniące. Im dłużej będziemy zagniatać ciasto, tym więcej dodamy powietrza do niego i ciasto będzie puszyste. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 
W tym czasie robimy kruszonkę. Masło, mąkę i cukier zagniatamy razem, dodajemy aromat śmietankowy i wiórki kokosowe. Wkładamy do zamrażarki.
Jak ciasto wyrośnie to przekładamy je na dużą blaszkę odkrytą z jednego boku i znowu czekamy aż ciasto podrośnie. Potem ciasto obsypujemy trochę bułką tartą aby jabłka nie zmoczyły zbytnio ciasta.
Następnie wykładamy jabłka na ciasto i ścieramy na tarce kruszonkę z lodówki.
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut w zależności od pieca.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto lukrujemy.

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziękuję za komentarze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz