niedziela, 23 września 2012

Ciasto z jabłkami i lukrem

To ciasto często gości na naszym stole ponieważ jest bardzo smaczne i pachnie cynamonem.
ciasto z jabłkami i lukrem
PRZEPIS NA CIASTO Z JABŁKAMI :
60 dag. mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
25 dag. masła,
2 jajka,
1 proszek do pieczenia ( ok. 30g. ),
1 i 1/2 kg. jabłek,
cukier,
cynamon,

       Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier, jaja i proszek do pieczenia, posiekać nożem a potem lekko zlepić ( przekrój powinien być jednolity ) i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Jabłka umyć, obrać , zetrzeć na grubej tarce. 
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na pół, rozwałkować do wymiarów blaszki. Jeden z placków wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blasze, wyłożyć starte jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem i przykryć drugim plackiem. ( ja ten dolny placek obsypuję bułką tartą i na to dopiero daję jabłka ).
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 - 30 minut.
Po ostygnięciu obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ( cukier puder, sok z cytryny i odrobina gorącej wody ).
ciasto z jabłkami i lukrem

  S-M-A-C-Z-N-E-G-O   !!!
 Inspiracją do upieczenia ciasta była książka KUCHNIA DZIECIĘCA Zofii Wachnik i Haliny Weker z 1989r.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz