piątek, 14 listopada 2014

Pyszne danie obiadowe z rybą

     Dzisiaj na obiad zaserwowałam mojej rodzince rybę pod pierzynką z sosu porowo-serowego, rozetki ziemniaczane i mix sałat ze szpinakiem baby skropiony sosem włoskim. Przygotowanie tego obiadu wymagało więcej czasu, ale mam urlop i dla mnie to sama przyjemność zrobić coś, co będzie wszystkim smakowało.

ryba z sosem porowo-serowym i rozetki ziemniaczane


ROZETKI ZIEMNIACZANE :

1kg ugotowanych ziemniaków,
1jajko całe i 2 żółtka,
1/4 kostki masła,
gałka muszkatałowa,
sól, pieprz

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę i dodajemy do masy masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła a następnie do chłodnej już masy dajemy jajko i żółtka, gałkę muszkatałową oraz sól i pieprz. Masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką i wyciskamy na natłuszczoną blachę rozetki.

Rozetki smarujemy białkiem i  pieczemy w temperaturze 180stopni około12 minut.


SOS POROWO- SEROWY :
1 por,
masło,
śmietana 18%,
ser żółty starty,
sół, pieprz

Pora kroimy w krążki, solimy i odstawiamy. Kiedy por puści soki, dajemy go na sitko i płuczemy wodą.
Do rondelka, na rozpuszczone masło wrzucamy pora i dusimy parę minut. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną ze startym serem oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i polewamy tym sosem upieczoną wcześniej rybę. 


widok z okna o zachodzie słońca
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz