śledź w oleju |
Już niedługo imprezka rodzinna z okazji jubileuszu urodzin. Od dzisiaj zaczęłam przygotowywania kulinarne do tej uroczystości. Rozpoczęłam od śledzi, ponieważ mogą dłużej leżakować w lodówce i wtedy są nawet lepsze w smaku.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W POMIDORACH :
1 kg. zielonych śledzi ( filet ),
1 szklanka wody,
1 szklanka oleju,
1/2 szklanki octu,
3 łyżki keczupu,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
3 łyżki cukru,
1 lyżka soli,
2 liście laurowe,
6 ziarenek ziela angielskiego,
4 duże cebule.
Filety śledziowe myjemy, czyścimy i kroimy na małe kawałki.
Wkładamy do garnka skórką do góry.
Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę i 2 minutki gotujemy.
Gorącą zalewą zalewamy śledzie w garnku i jeszcze 5 minut gotujemy na małym ogniu.
Przekładamy do słoików i jak ochłodną to dajemy do lodówki .
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W OLEJU :
1 kg. śledzi zielonych (filety ),
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki octu,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżka Vegety,
1 łyżka majeranku,
1 łyżka gorczycy,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka magi,
5 sztuk ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2 duże cebule.
Sposób wykonania taki sam jak śledzi w pomidorach. Gotujemy w zalewie 2 minuty.
Z 1 kg. filetów wychodzą 2 duże słoiki śledzi
Śledzie te są bardzo dobre i przygotowuję je na różne uroczystości już od wielu lat. Mam nadzieję, że i tym razem wszystkim będą smakować.
Jutro dalsze zmagania z rybą. Mam w planie zrobienie klopsików rybnych w zalewie octowej.
a takie sledzie ile mogą stac w słloikach?
OdpowiedzUsuńO ile pamiętam, to u mnie w lodówce stały maksymalnie kilka dni :) Tak wszyscy je uwielbiają. Nie wiem jak długo mogą leżakować, bo robię je na bieżąco. Lepiej nie ryzykować !
UsuńJak się czyta te przepisy i ogląda do nich dołaczone zdjecia to widac artystyczną duszę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Anonimowy ale Znajomy