poniedziałek, 9 marca 2015

17 dzień

Dzisiaj zrobiłam na obiad pizzę z warzywami i wcale nie było wyczuć, że nie ma w niej ani grama szynki. 

pizza z warzywami
PRZEPIS NA PIZZĘ :
3 szklanki mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżka cukru,
5 dag świeżych drożdży,
1 płaska łyżeczka soli,
2 łyżki oleju,

2 paczki mrożonek : warzywa na patelnię po włosku i warzywa na patelnię po grecku,                                          ( ja kupiłam w Biedronce ),
                                     1/2 puszki czerwonej fasoli,
                                      keczup ,

sos do pizzy :  czosnek, jogurt naturalny, trochę majonezu, sól, pieprz.

ser żółty Gouda ( starty ),



Pokruszone drożdże wsypujemy do mąki wraz z pozostałymi składnikami. Wszystko dobrze wyrabiamy i odkładamy ciasto do wyrośnięcia.
Następnie na patelni robimy warzywa z przyprawami i odcedzamy na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ciasto wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i czekamy aż trochę podrośnie. Następnie smarujemy keczupem, posypujemy startym serem i nakładamy warzywa.
Wszystko posypujemy ponownie serem i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut.  
Podajemy z sosem czosnkowym.


S-M-A-C-Z-N-E-G-O  !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz