niedziela, 1 marca 2015

Ciasto z adwokatem

     To ciasto upiekłam w styczniu, ale przepis na jego wykonanie podaję dzisiaj, ponieważ pamięć ludzka jest bardzo zawodna. Ciasto jest naprawdę pyszne i bardzo alkoholowe.

ciasto z adwokatem
PRZEPIS NA CIASTO Z ADWOKATEM :

biszkopt jasny :
5 jajek, 
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju

biszkopt ciemny :
5 jajek, 
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki oleju

masa adwokatowa:
1/2 litra adwokatu,
2 kostki masła,

ponadto :
2 łyżki żelatyny,
1/2 litra kremówki 30%,
cukier waniliowy i 2 łyżeczki cukru pudru
starta czekolada mleczna,

Przygotowujemy jasny biszkopt :
białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, żółtka, olej. wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę. Pieczemy ok.25 minut w 170 stopniach C.
Podobnie pieczemy biszkopt ciemny ale z mąką dodajemy kakao. W upieczonym biszkopcie kieliszkiem wycinamy kółka.
Robimy masę adwokatową. Miksujemy masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy adwokat.
Na jasny biszkopt dajemy połowę masy, przykrywamy ciemnym biszkoptem. Resztą masy wypełniamy otwory w ciemnym biszkopcie. 


Kremówkę ubijamy i dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody żelatynę Śmietanę smarujemy na ciemnym biszkopcie i posypujemy startą czekoladą. Dajemy do lodówki na noc. 

S-M-A-C-Z-N-E-G-O !!!

Przepis dostałam od koleżanki z pracy.


2 komentarze:

  1. Wielkość blaszki poproszę.Dziękuję😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam blachę o wym. dna : 20 cm. x 35 cm. ale myślę, że blaszka o innych, zbliżonych wymiarach też może być.
      Życzę udanego wypieku :)

      Usuń