niedziela, 22 marca 2015

Rolada z jabłkami

rolada z jabłkami
ROLADA Z JABŁKAMI :

biszkopt :
3 jajka,
9 łyżek mąki ,
5 łyżek cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa :
700 g jabłek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Jajka ubijamy z cukrem na pianę i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym. 24 x 35 cm. pieczemy 4-5 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu ciepłe jeszcze ciasto rolujemy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Prażymy na patelni. Ostudzone owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną. Następnie owoce wykładamy na ciasto i jeszcze raz zwijamy w pergamin. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Ostudzoną roladę dekorujemy.

Ten przepis dostałam od koleżanki, której mama, odkąd przeszła na emeryturę codziennie coś piecze :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz